Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Δεν είν' αργία...είν' απεργία !


    Συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα για να τιμηθεί η εργατική Πρωτομαγιά


Πρωτομαγιά αύριο και η εργατική τάξη αποτίει φόρο τιμής στα θύματα της που αρχής γενομένης από εκείνη την Πρωτομαγιά του 1886 έδωσαν την ίδια τους τη ζωή για να αλλάξουν τη μοίρα της και να την συνειδητοποιήσουν πως τίποτα δεν χαρίζεται, τίποτα δεν καταχτιέται χωρίς αγώνα. Κι αν τότε στο μακρυνό 1886 ήταν ο αγώνας για το 8ωρο, μετά ήρθαν οι αγώνες για την περίθαλψη, για τις άδειες, για το δικαίωμα στην απεργία και το συνδικαλισμό, για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, όλες μάχες κερδισμένες με αίμα και θύματα, αλλά κερδισμένες γιατί δόθηκε αγώνας γι αυτές!
Το νόημα του συνεχούς αγώνα έχει ιδιαίτερη αξία στις μέρες μας καθώς η εργατική τάξη έχει υποστεί – και με δική της ευθύνη – σημαντικές στρατηγικές ήττες κι έχει χάσει κατακτήσεις, οι οποίες ήταν “ιερές και ανέγγιχτες” πριν κάποια χρόνια! Ειδικότερα στη χώρα μας, η εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών συντέλεσε στο να χαθούν δικαιώματα όπως η πλήρης ασφάλιση, ο 13ος και 14ος μισθός, οι συλλογικές συμβάσεις. Το λαβωμένο εργατικό κίνημα προσπαθεί να ανασυνταχθεί σε αντίξοες συνθήκες και σε συνθήκες διαίρεσης του.

Η πολιτική αλλαγή που συντελέστηκε φέτος και η παρουσία ως κορμού στην κυβέρνηση ενός κόμματος που υποστηρίζει τα συμφέροντα της εργατικής τάξης δίνει στους φετινούς εορτασμούς ένα διαφορετικό νόημα, παρόλο που η συνδικαλιστική ηγεσία της εργατικής τάξης παραμένει διαιρεμένη. Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να επαναφέρει πολλές από τις κατακτήσεις των προηγούμενων ετών που είχαν καταργηθεί λόγω των μνημονιακών πολιτικών που ακολουθήθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και λόγω της γενικότερης νεοφιλελεύθερης στροφής που έχει πάρει το καπιταλιστικό σύστημα.
Η εργατική Πρωτομαγιά θα γιορταστεί και φέτος σε πολλές πόλεις της χώρας, με αποκορύφωμα τις συγκεντρώσεις που θα γίνουν στην Αθήνα με την ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και τα πρωτοβάθμια σωματεία να συγκεντρώνονται στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος (θα παραστεί και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας), ενώ το ΠΑΜΕ θα συγκεντρωθεί στις 10 στην πλατεία Συντάγματος με παρόντα και τον γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα. Στη Θεσσαλονίκη πάλι το ΕΚΘ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους στις 10.30', το ΠΑΜΕ στις 10 στο άγαλμα Βενιζέλου και την ίδια ώρα στην Καμάρα συγκεντρώνονται οι συνδικαλιστές της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, ενώ στον Πειραιά η συγκέντρωση του ΕΚΠ θα γίνει στις 10 στο Πασαλιμάνι και του ΠΑΜΕ την ίδια ώρα στην πλατεία Καραϊσκάκη. Στην Καισαριανή η Πρωτομαγιά θα γίνει στο Σκοπευτήριο, χώρο θυσίας των 200 ηρηικών κομμουνιστών πατριωτών που εκτελέστηκαν από τις κατοχικές χιτλερικές δυνάμεις το 1944.
Στα Μέγαρα οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην πλατεία Ηρώων, έξω από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου στις 10 το πρωί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου