Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Χωρίς προϋπολογισμό και με κομμένα τηλέφωνα



        Οικονομική ασφυξία στο Δήμο Μεγάρων και κίνδυνος "λουκέτου"


 Στην λίστα των δήμων που δεν έχουν καταφέρει να εγκριθούν οι προϋπολογισμοί τους από τις οικείες Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, βρίσκεται ο δήμος Μεγαρέων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμος Μεγαρέων μαζί με τον δήμο Φυλής που ανήκουν στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής, αλλά και οι δήμοι Πειραιά, Περάματος, Σαλαμίνας και Αίγινας, είναι οι έξι δήμοι της Αττικής που βρίσκονται στην λίστα των δήμων που βρίσκονται προ των πυλών της επιτήρησης.
Την ενδεκάδα των δήμων που αντιμετωπίζουν κίνδυνο κατάρρευσης, συμπληρώνουν τέσσερεις δήμοι της Κρήτης (Γόρτυνας, Φαιστού, Σφακίων και Γαύδου) και ένας στα Δωδεκάνησα, ο ακριτικός δήμος Μεγίστης (Καστελόριζο).
Για να καλυφθούν τα προβλήματα στους συγκεκριμένους δήμους, ώστε αυτοί να μπορέσουν να υπο – λειτουργήσουν, έχοντας στην διάθεση τους μόνο τις απαραίτητες δαπάνες που σχετίζονται με την κάλυψη της μισθοδοσίας κυρίως, το Υπουργείο Εσωτερικών, πέρασε τροπολογία στο νόμο, με την οποία η προθεσμία για την κατάθεση και την έγκριση των προϋπολογισμών παρατάθηκε για δύο μήνες, μέχρι τα τέλη Μαΐου.
Σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί εφικτό, οι συγκεκριμένοι δήμοι θα ενταχθούν σε πρόγραμμα εξυγίανσης, δηλαδή σε Μνημόνιο που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των δημοτικών τελών και άλλες επιβαρύνσεις για τους δημότες τους.

Απ’ όλα όσα προαναφέραμε, φαίνεται ξεκάθαρα, πως ο δήμος Μεγαρέων, είναι στους «κόκκινους» δήμους, δηλαδή σε αυτούς που πραγματικά έχουν πρόβλημα. Το αναφέρουμε αυτό, καθώς κατά τον αρμόδιο υπουργό Ν. Βούτση ο αριθμός των «κόκκινων» δήμων είναι στην πραγματικότητα τριπλάσιος, (φτάνει τους 30), όμως αυτοί που δεν φαίνεται πως έχουν πρόβλημα, αφού εμφανίζουν με διάφορα «τρικ» ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.

Αρνητικές οι εξελίξεις – Δραματική και ανεξέλεγκτη η κατάσταση

Δυστυχώς όμως (όσον αφορά τον δήμο Μεγαρέων), οι εξελίξεις είναι αρνητικές, και η κατάσταση δραματική και ανεξέλεγκτη, αν αναλογιστούμε πως – για πρώτη φορά στην ιστορία του δήμου, κόπηκαν λόγω χρεών τα τηλέφωνα. Οπότε μιλάμε για δήμο δίχως προϋπολογισμό, με προμηθευτές να αγωνιούν και να περιμένουν να πληρωθούν και με … κομμένα τηλέφωνα. Κατάσταση τραγική με το Μνημόνιο να έρχεται…

Εξετάζει τρια σενάρια το υπουργείο

Προκειμένου όμως το Μνημόνιο να είναι λιγότερο επώδυνο, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω διαδικτύου, το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης εξετάζει τρία σενάρια.
Το πρώτο σενάριο αφορά την χρηματοδότηση των συγκεκριμένων δήμων από τα 75 εκατ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων, ενώ το δεύτερο σενάριο έχει σχέση και πάλι με χρηματοδότηση που θα προέρχεται από τον «κουμπάρα» που υποτίθεται ότι διατηρείται στο ΥΠ.ΕΣ.Δ.Α. για τους «κόκκινους» δήμους.
Το τρίτο και τελευταίο σενάριο που εξετάζεται αφορά την λήψη χαμηλότοκου δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Πηγή: www.aixminews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου