Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Άλλος Άνθρωπος : Αυτά που έγιναν κι αυτά που θα γίνουν


Οι δράσεις της κοινωνικής αλληλέγγυας κουζίνας - Γράφει η Θεανώ Λιόγρη,ενεργό μέλος της συλλογικότητας


Πρόσφυγας, Έλληνας, μετανάστης ……
Τον Έλληνα τον τοποθέτησα στη μέση για έναν και μόνο λόγο, γιατί είναι από εκείνους τους λαούς που είχαν την »τύχη» να ζήσουν και τις δυο καταστάσεις … και την προσφυγιά και την μετανάστευση!!!!
Αυτό μας βοήθησε πολύ στην διαμόρφωση του χαρακτήρα μας, όταν έχεις ρίζες από το Αϊβαλί, όταν έχεις τουλάχιστον έναν συγγενή που η φτώχεια τον έστειλε μετανάστη, όταν έχασες την δουλειά σου και πείνασες, όταν ζήτησαν τα παιδιά σου παπούτσια και δεν είχες να τους πάρεις πως είναι δυνατόν να μην νιώσεις, να μην συμπονέσεις τον πρόσφυγα η τον μετανάστη; Πως είναι δυνατόν να μην νιώσεις τύψεις όταν ξαπλώνεις στο ζεστό κρεβάτι σου όταν χιλιάδες άνθρωποι κοιμούνται στην βροχή, όταν πετάς το φαγητό ενώ πεινάνε άνθρωποι, όταν κάνεις ανακύκλωση τα παλιά σου ρούχα ενώ κάποιοι άλλοι άνθρωποι δεν έχουν ρούχα να φορέσουν;;

Να μου πεις : Καλά ρε Θεανώ … εμείς θα αλλάξουμε τον κόσμο; Ναι εμείς, εσείς και εγώ μαζί … Εμείς που δε μπορούμε να δούμε διαφορές στο δέρμα, στο θρήσκευμα, στην χώρα προέλευσης των ανθρώπων!!! Αν μπορέσουμε να ταΐσουμε έστω και ένα παιδί ,αν ντύσουμε έστω και έναν ηλικιωμένο, αν κάτσουμε μαζί έστω και με έναν άνθρωπο μόνο και το κάνουμε όλοι μας θα αλλάξουμε τον κόσμο!! Δεν είμαι ρομαντική ,αντιθέτως, είμαι πολύ ρεαλίστρια απλά όλοι εσείς οι »ΆΛΛΟΙ ΆΝΘΡΩΠΟΙ» με κάνατε να το πιστέψω και να το προσπαθώ με όλη την δύναμη της ψυχής μου μαζί με όλους εσάς και…. σας ευχαριστώ!!!
Ό «ΆΛΛΟΣ ΆΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕΓΆΡΩΝ» τι έκανε λοιπόν την εβδομάδα που πέρασε…
1ον) Μαγειρέψαμε την Παρασκευή στη Νέα Πέραμο και μοιράσαμε αρκετές μερίδες φαγητό στην περιοχή!
2ον) Μαγειρέψαμε το Σάββατο στην Έξω Βρύση και την Κυριακή στην Κεντρική πλατεία Μεγάρων όπου γνωρίσαμε νέους »ΆΛΛΟΥΣ ΑΝΘΡΏΠΟΥΣ» που μας προσέφεραν κάποια τρόφιμα για τα μαγειρέματα μας και μαζέψαμε αρκετά ρούχα και παπούτσια που με δική τους επιθυμία μοιράσαμε στους πρόσφυγες!!
3ον) Δυστυχώς προστέθηκαν και άλλες οικογένειες συμπολιτών μας που έχουν πραγματική ανάγκη ακόμα και για το γεύμα της ημέρας και δεν »πληρούν τις προϋποθέσεις» ώστε να βοηθηθούν από κάποιον κρατικό φορέα …. πράγμα που σημαίνει πως η ανάγκες μας αυξάνονται βασικά για τρόφιμα και μετά για ρούχα, παπούτσια και ότι άλλο μπορεί να χρειαστεί μια οικογένεια να ζήσει αξιοπρεπώς!!!
4ον) Συμμετείχαμε σε δράσεις της »ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΚΟΥΖΊΝΑΣ Ο ΆΛΛΟΣ ΆΝΘΡΩΠΟΣ» σε Ελληνικό, Πειραιά, Σχιστό. Αρκετά δεν είναι; Ελπίζουμε να κάνουμε περισσότερα με τον καιρό!
Και τώρα το ραντεβού μας για αυτήν την εβδομάδα που θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια χρονική. Ο λόγος είναι ότι αυτήν την εβδομάδα είναι και η καθιερωμένη μηνιαία 3ήμερη δράση μας για συλλογή τροφίμων και όχι μόνο!
Την Παρασκευή 25/3 θα είμαστε στην Νέα Πέραμο με το τσουκαλάκι μας κάπου στο μέρος της παρέλασης μετά τις 10.30 το πρωί …. κάπου θα χωρέσουμε και εμείς!
Το Σάββατο 26/3 θα είμαστε και θα μαγειρεύουμε με το τσουκαλάκι μας στην πλατεία Έξω Βρύσης μετά τις 12.00 το μεσημέρι!
Την Κυριακή 27/3 θα είμαστε και θα μαγειρεύουμε στην Κεντρική πλατεία Μεγάρων μετά τις 12.00 το μεσημέρι… φυσικά θα σας περιμένουμε όλους να γνωριστούμε, να φάμε από το Άγιο Τσουκαλάκι μας και να κάνουμε την καθημερινότητα μας ομορφότερη !!
Το 3ήμερο 28-29-30 Μαρτίου θα είμαστε στην Κεντρική Πλατεία Μεγάρων από τις 11.00 το πρωί μέχρι τις 18.00 το απόγευμα και θα μαζεύουμε τρόφιμα, ρούχα και ότι άλλο νομίζετε ότι θα είναι χρήσιμο σε κάποιον άλλο άνθρωπο. Θα μαζέψουμε και φάρμακα που θα δοθούν στο Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Μεγάρων.
Ραντεβού στις πλατείες λοιπόν ….. η Αλληλεγγύη είναι το όπλο των λαών!!!

Ευχαριστώ πολύ
Θεανώ Λιόγρη

1 σχόλιο: