Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΡΥΠΑΙΝΟΥΝ


                Να σταματήσει το περιβαλλοντικό έγκλημα ζητά η κοινωνία


Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “ΑΙΧΜΗ”

Οι φωτογραφίες που φέρνουμε σήμερα και μέσω της «ΑΙΧΜΗΣ» στην δημοσιότητα, έφτασαν ηλεκτρονικά στην εφημερίδα μας από αγανακτισμένους συμπολίτες μας και αφορούν την μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας που έχει στηθεί από το 2012 στην θαλάσσια περιοχή της Κακιάς Σκάλας. Παρατηρώντας προσεκτικά τις φωτογραφίες μπορούμε να διαπιστώσουμε, πως οι ιχθυοκαλλιέργειες που – κατά τους ειδικούς – υποτίθεται πως δεν ρυπαίνουν, έχουν ήδη δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην θαλάσσια περιοχή της Κακιάς Σκάλας σε έκταση αρκετών μέτρων γύρω από τις πλωτές εγκαταστάσεις.

Η λήψη των φωτογραφιών που έγινε από τον αέρα στις 21 Νοεμβρίου, αποδεικνύει πως η επίδραση της ιχθυοκαλλιέργειας στην ποιότητα του νερού γύρω από αυτήν, δεν είναι τίποτα περισσότερο από την σταδιακή συσσώρευση στον βυθό υπολειμμάτων τροφής και κυρίως περιττωμάτων των ψαριών, η οποία εκφράζεται μέσω αύξησης των συγκεντρώσεων αζώτου και φωσφόρου στο νερό και στα ιζήματα του βυθού.
Και όπως είναι φυσιολογικό, όπως σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει βιομηχανική δραστηριότητα που να μην επιβαρύνει έστω και στο ελάχιστο το φυσικό περιβάλλον, αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση των ιχθυοκαλλιεργειών, όχι μόνο στην θαλάσσια περιοχή της Κακιάς Σκάλας στην Κινέττα, αλλά και όπου αλλού έχουν στηθεί τέτοιου είδους μονάδες.

Παρά την αρνητική γνωμοδότηση του Δ.Σ. οι εγκαταστάσεις ολοκληρώθηκαν

Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω, θα θυμηθούμε, πως το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Μεγαρέων, το 2012 είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά στην δημιουργία μονάδας ιχθυοκαλλιεργειών στην Κακιά Σκάλα, με τον π. δήμαρχο Γιαν. Μαρινάκη, να διαμηνύει στους ιδιοκτήτες της πως «είναι ανεπιθύμητοι» στην περιοχή μας.
Και αυτό, επειδή οι εργασίες για την ολοκλήρωση της εγκατάστασης προχωρούσαν με γοργό ρυθμό, παρά τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας.
Μάλιστα τότε, όλα έγιναν ερήμην μας, με τον π. δήμαρχο να επισημαίνει πως «είναι αδιανόητο να έρχονται έτοιμες αποφάσεις από τα υψηλά κλιμάκια της κεντρικής διοίκησης χωρίς ο δήμος αλλά και η τοπική κοινωνία να έχει ερωτηθεί», συμπληρώνοντας πως «δεν μπορεί να μαθαίνουμε μετά από χρόνια πως εν αγνοία μας υποθάλπεται και προετοιμάζεται μια κατάσταση, η οποία απλά μας ανακοινώνεται»!

«Οι ιχθυοκαλλιέργειες δημιουργούν μόλυνση στο θαλάσσιο χώρο»

Ο μεσότιτλος του ρεπορτάζ, προκύπτει από λόγια του Γρ. Σταμούλη, στις κινητοποιήσεις που έγιναν την περίοδο που στήνονταν στην περιοχή της Κακιάς Σκάλας η μονάδα των ιχθυοκαλλιεργειών.
«Είμαστε υπέρ της ανάπτυξης της περιοχής. Αλλά της ανάπτυξης που θα σέβεται και θα προστατεύει το περιβάλλον και θα ωφελεί την περιοχή και τους κατοίκους.
Κάποιοι θεωρούν πως οι ιχθυοκαλλιέργειες είναι μια μορφή ανάπτυξης. Ίσως είναι γι' αυτούς. Για εμάς όμως είναι μια κακή μορφή ανάπτυξης, μια δραστηριότητα που μόνο αφαιρεί από την περιοχή και τίποτα δεν προσθέτει. Δεν βλέπουμε θέσεις εργασίας ή κάτι ωφέλιμο και εποικοδομητικό για την περιοχή. Αντιθέτως βλέπουμε υποβάθμιση αισθητική αλλά και περιβαλλοντική γιατί είναι γνωστό πως οι ιχθυοκαλλιέργειες δημιουργούν μόλυνση στο θαλάσσιο χώρο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, οι παραλίες πέριξ των ιχθυοκαλλιεργειών αργά ή γρήγορα να καταστραφούν. Επομένως μακροχρόνια αυτό θα αποβεί σε βάρος όλης της περιοχής. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αντιδρούμε για τις ιχθυοκαλλιέργειες».
Δηλώσεις που όπως προαναφέραμε, ανήκουν στον σημερινό δήμαρχο Γρ. Σταμούλη, όπου και αυτός το 2012, αντέδρασε σθεναρά στο στήσιμο της μονάδας, επιρρίπτοντας όμως ευθύνες στη διοίκηση του δήμου «για ολιγωρία στην υπόθεση των ιχθυοκαλλιεργειών», όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει.

«Οι ιχθυοκαλλιέργειες μόνο ανάπτυξη δεν φέρουν»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης τότε, Γ. Μπερδελής. Σε δηλώσεις του, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Τώρα», είχε αναφέρει σχετικά: «Η πολύ όμορφη αυτή περιοχή πρέπει να προστατευθεί και να αναπτυχθεί. Θεωρώ όμως πως οι ιχθυοκαλλιέργειες μόνο ανάπτυξη δεν φέρουν. Γι' αυτό και πρέπει ο αγώνας αυτός να συνεχιστεί. Επιβάλλεται λοιπόν να υπάρχει εγρήγορση και επαγρύπνηση ώστε οι κρατούντες να κατανοήσουν πως για την μοίρα αυτού του τόπου αποφασίζουν οι αιρετοί του που εκπροσωπούν τις τοπικές κοινωνίες των Μεγάρων και της Νέας Περάμου». Κλείνοντας δε, είχε επισημάνει ότι πολλές φορές οι κρατούντες με τις αποφάσεις τους εξυπηρετούν πάνω απ' όλα τα συμφέροντα των ιδιωτών και των μεγαλοεπιχειρηματιών υποβαθμίζοντας περιοχές ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους όπως η δική μας.
Αντιδράσεις όπως ήταν φυσικό, υπήρξαν και από τους κ.κ. Αντ. Χοροζάνη και Τ. Δέσκο, αλλά και από τους βουλευτές της Περιφέρειάς μας που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, οι οποίοι δήλωσαν αρωγοί σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης της περιοχής.

Να επαναφέρει προς συζήτηση το θέμα η διοίκηση του δήμου

Λόγια, δηλώσεις και κινητοποιήσεις από τον δήμο και τους πολίτες τότε, που όπως αποδεικνύεται δύο χρόνια αργότερα, κανείς από την κεντρική διοίκηση, - Περιφέρεια και Κυβέρνηση – δεν τις αφουγκράστηκε.
Οι ιχθυοκαλλιέργειες 2,5 χρόνια από την εφαρμογή της κατάπτυστης Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που αφορούσε την χωροθέτηση τους σε όλο τον ελληνικό παράκτιο χώρο και η οποία κατοχύρωνε την προτεραιότητα της ιχθυοκαλλιεργητικής χρήσης έναντι κάθε άλλης, όχι μόνο δεν απομακρύνθηκαν από την περιοχή μας, αλλά επεκτείνονται και ρυπαίνουν.
Και το λέμε αυτό, αφού με βάση το νομικό καθεστώς όλη σχεδόν η παράκτια ζώνη της Μεγαρίδας (από το Νεράκι ως την Κινέττα) χωροθετήθηκε ως Π.Ο.Α.Υ. δηλαδή ως Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών.
Οφείλουμε μάλιστα να θυμίσουμε ότι η παραθαλάσσια περιοχή της Μεγαρίδας είναι η μοναδική περιοχή της Αττικής που έχει επιλεγεί για την περιβαλλοντικά καταστροφική αυτή δραστηριότητα, αφού η υπόλοιπη Αττική θεωρείται κατά τους κρατούντες ως περιοχή που προσφέρεται για τουριστική ανάπτυξη, όπως είχε τονίσει το 2012 και ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής των «Ενεργών Πολιτών» Τ. Δέσκος.
Μοιραίο όλων όσων προαναφέραμε, οι κλωβοί να αυξάνονται και να ρυπαίνουν, όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε από τις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε.
Όμως και απ' ότι φαίνεται το θέμα των ιχθυοκαλλιεργειών έχει και εξέλιξη, αφού η εταιρεία με την επωνυμία «Ιχθυοκαλλιέργειες Σκυρωνίς Α.Ε.» που δραστηριοποιείται σήμερα στην θέση Κάτω Αλώνι στην Κακιά Σκάλα είχε ζητήσει από το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής να γνωμοδοτήσει επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την μετατόπιση της υφιστάμενης μονάδας σε θαλάσσια έκταση 20 στρεμμάτων, με παράλληλη επέκταση της μισθωμένης έκτασης κατά 30 στρέμματα. Ταυτόχρονα η συγκεκριμένη εταιρεία ζητούσε γνωμοδότηση για αύξηση της ετήσιας δυναμικότητας και εκσυγχρονισμό των πλωτών εγκαταστάσεων στην περιοχή της Κακιάς Σκάλας.
Πραγματοποιώντας το ρεπορτάζ μάθαμε πως η εισήγηση του περιφερειακού συμβούλου κ. Αθ. Αναγνωστόπουλου για το θέμα αυτό ήταν αρνητική. Παρ' όλα αυτά όμως το θέμα δεν συζητήθηκε αφού η εταιρεία «Ιχθυοκαλλιέργειες Σκυρωνίς Α.Ε.» κατέθεσε νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, μελέτη η οποία όπως ήταν λογικό τόσο ο εισηγητής όσο και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας έπρεπε εκ νέου να ελέγξουν.
Αξίζει να σημειώσουμε πως στην 27η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου παρευρέθηκε και ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρ. Σταμούλης ο οποίος θέλησε να παρέμβει για να εκφράσει τις αντιρρήσεις του για την μετατόπιση της υφιστάμενης μονάδας σε θαλάσσια έκταση 20 στρεμμάτων αλλά και την επέκταση της ήδη υπάρχουσας υφιστάμενης έκτασης κατά 30 στρέμματα.
Θεωρούμε πως οι εξελίξεις στην υπόθεση των ιχθυοκαλλιεργειών είναι ραγδαίες. Αποδεικνύεται πως για ακόμη μια φορά ερήμην του Μεγαρικού λαού αλλά και εν αγνοία του δημοτικού συμβουλίου που είναι το κυρίαρχο όργανο του δήμου, γίνονται ενέργειες για επέκταση της μονάδας. Η αναβολή του θέματος στο περιφερειακό συμβούλιο αποτελεί ως μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία αντίδρασης από την πλευρά μας γι' αυτό και επιβάλλεται η υπό τον κ. Γρ. Σταμούλη διοίκηση του δήμου, να επαναφέρει προς συζήτηση το θέμα αυτό. Αφού πιστεύουμε πως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση – δίχως να μπουν όρια – δεν αποκλείεται η ρύπανση να επεκταθεί και στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Κινέττας, προκαλώντας περιβαλλοντική επιβάρυνση και μεγάλο πλήγμα για μα περιοχή που οι παραλίες της αποτελούν πόλο έλξης για τους λουόμενους. Και αυτό γιατί όπως προαναφέραμε, δεν υπάρχει βιομηχανική δραστηριότητα που να μην επιβαρύνει έστω και στο ελάχιστο το φυσικό περιβάλλον.
Γνωρίζοντας λοιπόν από εμπειρία χρόνων πως ότι δημιουργείται στην περιοχή μας, ουδέποτε απομακρύνεται, οφείλουμε μέσα από την αντίδρασή μας να περιορίσουμε τις πιθανότητες ρύπανσης και καταστροφής του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Οφείλουμε λοιπόν να δούμε την υπόθεση και από τις δυο πλευρές. Δηλαδή και από την σκοπιά της τοπικής κοινωνίας αλλά και των περιοίκων της περιοχής της Κακιάς Σκάλας που δικαίως βοά και καταγγέλλει ρύπανση, αλλά ακόμη και αυτή των επενδυτών της μονάδας.
Γιατί οι ιχθυοκαλλιέργειες είναι ίσως η μοναδική ανθρώπινη βιομηχανική δραστηριότητα που εξαρτάται τόσο άμεσα από το θαλάσσιο περιβάλλον, αφού τα ψάρια ζούνε και αναπτύσσονται μέσα στα λίγα κυβικά μέτρα θάλασσας που έχει στη διάθεσή του το ιχθυοτροφείο.
Έτσι, εάν θέλουν να συνεχίζουν να υπάρχουν, οφείλουν να μην καταστρέφουν ούτε να ρυπαίνουν, μα αντιθέτως, να διαφυλάττουν καθαρό το θαλάσσιο περιβάλλον τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου