Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΜΕ ΠΡΩΤΙΕΣ, ΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ


                   Μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος


Για όσους αναζητούσαν αγωνιωδώς απάντηση στο ερώτημα «πότε θα κλείσει ο κύκλος της Μεταπολίτευσης», οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου έδωσαν την πλέον αδιαμφισβήτητη απάντηση. Και όσοι περίμεναν να δουν την πιο θεαματική πολιτική ανατροπή των τελευταίων δεκαετιών –σε ομαλές πολιτικές συνθήκες–, μεγαλύτερη κι από εκείνη του 1981, διαψεύστηκαν.
Η εκλογική αναμέτρηση της περασμένης Κυριακής, (επιβεβαιώνοντας τα γκάλοπ και τις εκτιμήσεις σχεδόν όλων των δημοσκόπων), χαρακτηρίζεται ιστορική, καθώς για πρώτη φορά στη χώρα μας κερδίζει ένα κόμμα της Αριστεράς, με την Ελλάδα να κυβερνάται κατά πλειοψηφία από μια Αριστερή κυβέρνηση .
Πλέον και μετά την σύντομη εκλογική αναμέτρηση, μένει να απαντηθεί ένα κρίσιμο ερώτημα: Τι θα γίνει την επομένη των εκλογών στο κρίσιμο μέτωπο της οικονομίας, καθώς νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ότι οι σχέσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους, τους δανειστές και τις λεγόμενες αγορές –που διεκδικούν όλο και μεγαλύτερο ρόλο στη λειτουργία της δημοκρατίας– θα μπουν σε νέα βάση και θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν.


Εκλογές πολύ διαφορετικές από τις άλλες

Πάντως οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ήταν σαφέστατα πολύ διαφορετικές από τις άλλες. Αν το 2012 ο παλιός δικομματισμός (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ) υπέστη ήττα, χωρίς όμως να απολέσει την εξουσία, αυτή τη φορά θρυμματίστηκε και βρέθηκε «εκτός νυμφώνος» και χωρίς κανέναν ρόλο πλέον στη διακυβέρνηση της χώρας.
Και, αν το 2012 επικράτησαν διλήμματα του τύπου «μέσα ή έξω από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση», τώρα η μάχη θεωρούμε πως κρίθηκε στο ποιος μπορεί όντως να διαπραγματευτεί καλύτερα με τους δανειστές, ποιος θα αναζητήσει επιτέλους μια νέα συμφωνία, έναν νέο συμβιβασμό, χωρίς τις απειλές και τους εκβιασμούς για εξοβελισμό της Ελλάδας από το ευρωπαϊκό πεδίο.
Το προβάδισμα που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν διόλου τυχαίο, γι' αυτό και δεν μπόρεσε να ανατραπεί, όπως εκτιμούσαν κατά την προεκλογική περίοδο οι δημοσκόποι, οι πολιτικοί αναλυτές αλλά και διεθνείς παράγοντες. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αποκτήσει το προβάδισμα έναντι της Ν.Δ. πριν καν αρχίσει η προεκλογική μάχη. Ορμώμενος από το θετικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αξιοποίησε την καταστροφική κυβερνητική συνταγή της φοροεπιβάρυνσης των μεσαίων στρωμάτων το φθινόπωρο, για να κυριαρχήσει στα γκάλοπ, και κατάφερε να οδηγήσει την προεδρική εκλογή σε αδιέξοδο, προκαλώντας εκλογές.
Με αυτόν τον αέρα στα πανιά του ΣΥΡΙΖΑ, η προεκλογική μάχη έδειχνε από την αρχή άνιση για τη Ν.Δ., η οποία κατέφυγε σε μια στρατηγική κινδυνολογίας και φόβου, που όμως γύρισε ανάποδα για τους εμπνευστές της. Από το εξωτερικό, ισχυροί θεσμικοί παράγοντες της ΕΕ –και όχι μόνο– διέλυσαν τον εκβιασμό περί Grexit, ενώ η κινδυνολογία για τις καταθέσεις δεν βρήκε το έδαφος που είχε βρει το 2012.
Οι Έλληνες έμειναν κατά βάση ψύχραιμοι, οι ξένοι ξεκίνησαν μια συζήτηση για έναν νέο συμβιβασμό επί του «ελληνικού προβλήματος», και έτσι η πρώτη κρίσιμη στροφή της προεκλογικής σύγκρουσης έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ καθαρά επικεφαλής της κούρσας, και μεγάλο νικητή των εθνικών εκλογών, με τον 40χρονο Αλέξη Τσίπρα να ορκίζεται το απόγευμα της Δευτέρας 26 Ιανουαρίου Πρωθυπουργός.
Η ελπίδα ήρθε, - όπως έλεγε και το κεντρικό προεκλογικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ – ο κύκλος της Μεταπολίτευσης έκλεισε, με τον ΣΥΡΙΖΑ να πετυχαίνει μια ιστορική νίκη και το νέο Πρωθυπουργό, να αποκτά ισχυρή πλειοψηφία με εταίρο το καθαρόαιμο δεξιό, αλλά όμως αντιμνημονιακό κόμμα των ΑΝ.ΕΛ. του Πάνου Καμμένου.
Η χώρα μας, έχει νέα κυβέρνηση, κυβέρνηση συνεργασίας, με τους εταίρους της να πιστεύουν ακράδαντα πως ο κύκλος της διαχείρισης της κρίσης όπως την έκαναν οι μνημονιακές κυβερνήσεις, έκλεισε.
Ελπίζουν βέβαια και αυτοί, ότι στο ευρωπαϊκό πεδίο πλέον αλλά και ιδιαίτερα στη Γερμανία, υπάρχουν οι ευνοϊκές εκείνες συνθήκες για έναν έντιμο και λειτουργικό συμβιβασμό για το «ελληνικό πρόβλημα»: Χωρίς λιτότητα, αλλά και χωρίς επιστροφή στις πολιτικές των ελλειμμάτων. Καλή επιτυχία στην κυβέρνηση των αντιμνημονιακών δυνάμεων, με την ελπίδα να μην διαψεύσει τις προσδοκίες των πολιτών που εμπιστεύθηκαν τον Αλέξη Τσίπρα.
Η ελπίδα ήρθε! Πιστεύουμε να την βιώσουμε ως Έλληνες και να μην μείνει απλά ως ένα σύνθημα, που σε λίγα χρόνια απλά θα το θυμόμαστε, επειδή κατάφερε να παρασύρει πάρα πολύ κόσμο.
Πηγή: www.aixminews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου