Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

98 τόνοι υδράργυρου αποθηκευμένοι παράνομα στον Ασπρόπυργο επιστρέφουν στη Γερμανία


Απέδωσε καρπούς ο αγώνας της Αντιπεριφέρειας Δυτικής Αττικής για απόσυρση του τοξικού στοιχείου

 Όπως μας πληροφορεί με ανάρτηση του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου, ο αγώνας της Αντιπεριφέρειας για απόσυρση των 98 τόνων επικίνδυνου υδραργύρου που είχαν έρθει και αποθηκευτεί παράνομη σε αποθήκη στον Ασπρόπυργο επιστρέφουν στη Γερμανία.


Πρόκειται για μια μεγάλη νίκη για το περιβαλλοντικό κίνημα και για τους αγώνες του,αλλά και προσωπικά για τον ίδιο τον Αντιπεριφερειάρχη που είχε κάνει σκοπό της ζωής του την απόσυρση του επκίνδυνου και τοξικού υλικού και την επιστροφή του εκεί από όπου ήλθε στη χώρα μας.
Επόμενη “μάχη” της Αντιπεριφέρειας,όπως πάλι μας πληροφορεί ο Γ. Βασιλείου είναι η απόσυρση των εκκαμινευμάτων και των καμμένων του ΚΔΑΥ Ασπροπύργου, ουτοσώστε να “αναπνεύσει” κάπως περιβαλλοντικά η άκρως επιβαρυμένη περιοχή.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Αντιπεριφερειάρχη έχει ως εξής:


ΟΙ 98,3 t υδράργυρου προερχόμενοι από την Γερμανία που ήταν αποθηκευμένοι παράνομα σε αποθήκη στον Ασπρόπυργο από το καλοκαίρι του 2014 – που όπως είχαμε επισημάνει αποτελούσαν μια επιπλέον δραστηριότητα τύπου seveso – αποσύρθηκαν επιτελούς με προορισμό την χώρα προέλευσης τους, παίρνοντας οι αρμόδιες υπηρεσίες όλα τα μέτρα ασφαλείας. Θεωρούμε πως παρότι επαψε πλέον να υπάρχει ένας κίνδυνος που έτσι η αλλιώς δεν προϋπήρχε – όπως συμβαίνει πχ με τις 24 δραστηριότητες τύπου seveso – η απόσυρση του υδραργύρου αποτελεί μια μεγάλη περιβαλλοντική νίκη που κάνει από άποψη επικινδυνότητας πιο ασφαλή την Δυτική Αττική και ειδικότερα το Θριάσιο πεδίο. Οι προσπάθειες της Περιφερειακής ενότητας Δυτικής Αττικής - σε στενή συνεργασία με τον Δήμο Ασπροπύργου - ήταν από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τα καθήκοντα μας ασταμάτητες, για τις όποιες άλλωστε ενημερώναμε συστηματικά τους πολίτες. Η επόμενη προσπάθεια μας θα είναι για την απόσυρση των εκκαμινευμάτων, ώστε να πάρει ‘σειρά’ η απόσυρση και των καμμένων του ΚΔΑΥ στον Ασπρόπυργο, αφού βρισκόμαστε και για το συγκεκριμένο πρόβλημα σε προχωρημένες συζητήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου