Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Οριστική ακύρωση της μετεγκατάστασης των Ρομά στο όρος Πατέρας

                                          Με επίσημη απόφαση του ΣτΕ


Αίσιο τέλος για τα Μέγαρα αλλά και τους Ρομά της περιοχής Νομισματοκοπείου Χαλανδρίου είχε η υπόθεση της μεταστέγασης των τελευταίων στις απάνθρωπες συνθήκες της κορυφής του όρους Πατέρας στα Μέγαρα.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την πλέον πρόσφατη των αποφάσεων, και τελική, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής από 19/12/2013 με την οποία η πρώην στρατιωτική βάση στην εν λόγω περιοχή επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί ως χώρος προσωρινής μεταστέγασης των τσιγγάνων.
Σε σχετική ανακοίνωση προέβη με συνέντευξη τύπου ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης το μεσημέρι της Δευτέρας 16 Φεβρουαρίου.

Η ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ εκδόθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2015 και είναι οριστική.
Η υπόθεση ταλαιπώρησε την κοινωνία των Μεγάρων αλλά και τους άμεσα ενδιαφερομένους τσιγγάνους για δύο χρόνια αφού κανένα μέρος δεν επιθυμούσε την συγκεκριμένη χρήση. Για τον Δήμο Μεγαρέων μάλιστα, έκρινε σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών του 2015 ενώ οι τσιγγάνοι του Χαλανδρίου έζησαν με τον φόβο της προοπτικής να εγκατασταθούν σε χώρο στον οποίο επικρατούν απάνθρωπες καιρικές συνθήκες.
Υπενθυμίζουμε ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση εξέδωσε δύο αποφάσεις, μια την 18/10/2013 και άλλη την 19/12/2013 με τις οποίες όριζε την πρώην στρατιωτική βάση ως χώρο μετεγκατάστασης των πλανοδίων τσιγγάνων της περιοχής Νομισματοκοπείου Χαλανδρίου.
Κατά των αποφάσεων προσέφυγαν στο ΣτΕ ο Δήμος Μεγαρέων, ο όμορος Δήμος Μάνδρας-Ειδυλλίας και  οι εμπλεκόμενοι τσιγγάνοι.
Από πλευράς του Δήμου Μεγαρέων, εκτός του πολυσέλιδου υπομνήματος προς το ΣτΕ, έγινε προφορική παρέμβαση στην κλειστή συνεδρίαση του Συμβουλίου την 21/4/2015 ενώ συμπαραστάτης της προσπάθειας υπήρξε ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου ασκώντας πολιτικές πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση.
Η οριστική ακυρωτική απόφαση ελήφθη κατά την δημόσια συνεδρίαση του ΣτΕ της 29/12/2015.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ

Oι κατοικίες του χώρου τις οποίες έσπευσε να κατασκευάσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έχουν λεηλατηθεί και υποστεί σοβαρές ζημιές.
Ο κ. Σταμούλης έκανε γνωστό ότι ο Δήμος Μεγαρέων πρόκειται να διεκδικήσει τον εν λόγω χώρο από το Ελληνικό Δημόσιο το οποίο είναι ιδιοκτήτης του προκειμένου να αναπτυχθούν δραστηριότητες αθλητισμού, πολιτισμού και αναψυχής.
Παράλληλα με την διεκδίκηση ξεκινά διαβούλευση για τους σκοπούς για τους οποίους μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο χώρος.
Ο Δήμαρχος ανέφερε ορισμένες σκέψεις της διοίκησης όπως χρήση για αθλητισμό, σκοποβολή, αναρρίχηση, προσκοπικές/οδηγικές κατασκηνώσεις, δράσεις αγροτικού τουρισμού. Κατέληξε δε ότι η Διοίκηση θα είναι ανοιχτή για την καταγραφή προτάσεων από άτομα ή συλλογικά σωματεία.


Πηγή: www.megara.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου