Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Η ενημέρωση των πολιτών κρίσιμη παράμετρος για την επιτυχία του νέου ΠΕΣΔΑ


Επιστολή του Προέδρου της ΕΙΕΤΕΑ Χ.Κουγιουμτζόπουλου στην Περιφερειάρχη Αττικής


Ο Πρόεδρος της ΕΙΕΤΕΑ Χάρης Κουγιουμτζόπουλος απέστειλε στην Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου:

Αγαπητή κα Δούρου

Είναι πανθομολογούμενο ότι η επιτυχία ή η αποτυχία ενός σχεδίου όπως ο ΠΕΣΔΑ Αττικής στην διαχείριση των απορριμμάτων, καθορίζεται στο μεγαλύτερο μέρος του από τον βαθμό ενημέρωσης πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.

Και βλέπουμε σήμερα ότι παρά τα τεράστια ποσά για ενημέρωση, που έχουν δοθεί επί δέκα συναπτά έτη, στον τομέα της ανακύκλωσης, οι πολίτες δεν γνωρίζουν ούτε τα θεμελιώδη, όπως το ότι δεν πρέπει να ρίχνουμε σε σακούλες συσκευασμένα τα υλικά ανακύκλωσης στον μπλε κάδο, διότι δυσχεραίνουμε την επεξεργασία στα ΚΔΑΥ, ούτε αν το φελιζόλ είναι ανακυκλώσιμο υλικό, ούτε το ότι οι μπαταρίες και οι λαμπτήρες δεν ανήκουν στο ρεύμα των μπλε κάδων.


Μια ματιά να ρίξει κανείς στην σύνθεση των απορριμμάτων στους μπλε κάδους και μια μικρή συζήτηση να κάνει με τους ανθρώπους που με σπουδή προθυμοποιούνται να συλλέγουν τα ανακυκλώσιμα υλικά, διαπιστώνει τον βαθμό της άγνοιας.

Εξ’ ου και σήμερα υπάρχει τεράστια δυσκολία στις δημοτικές αρχές να πείσουν τους δημότες τους, για την αναγκαιότητα και την καθαρότητα των πράσινων σημείων, για την οικονομική αναγκαιότητα της ανακύκλωσης σε σχέση με το τέλος ταφής και πολύ περισσότερο για την νέα χρήση των καφέ κάδων που θα προσδώσει αρκετή καθαρότητα στους μπλε κάδους και στο ΕΜΑΚ.

Η Ενωση Ιδιοκτητών Εκδοτών Τοπικών Εφημερίδων Αττικής είναι ένα δίκτυο 40 περίπου τοπικών ΜΜΕ έντυπων και ηλεκτρονικών σε αντίστοιχους δήμους της Ατιτκής, προσωπικές επιχειρήσεις που καθημερινά συνδιαλέγονται με τους πολίτες και παίρνουν και καταγράφουν τα προβλήματά τους και ταυτόχρονα τους πληροφορούν για ότι συμβαίνει σε τοπικό επίπεδο.

Το δίκτυο αυτό έχει το μοναδικό πλεονέκτημα να μεταφράζει και να αμεσοποιεί κάθε γενική πολιτική σε τοπικό επίπεδο και να το προβάλει μέσα από τις τοπικές ιδιαιτερότητες.

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε ότι ως Σωματείο είμαστε σε θέση να αναλάβουμε ένα μεγάλο κομμάτι της διάχυσης, της πληροφόρησης και της ενημέρωσης των πολιτών για τις επιδιώξεις, τις στρατηγικές και τις δράσεις του ΠΕΔΑ Αττικής.

Πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη των επιδιώξεων του νέου ΠΕΣΔΑ Αττικής μπορεί να κοινωνικοποιηθεί μόνο μέσα από μια στρατηγική ενημέρωσης που θα αποκεντρώνεται και θα κλιμακώνεται σε τοπικό επίπεδο μέσα από μια συγκριτική και «ανταγωνιστική» μεθοδολογία μέτρησης των επιδόσεων.

Τα σχολεία, οι τοπικοί σύλλογοι, οι τοπικοί επιχειρηματίες και οι κάτοικοι των γειτονιών μπορούν να ενεργοποιηθούν στην ανακύκλωση και να ενημερωθούν σωστά, μόνο όταν το θέμα τους γίνει απόλυτα συγκεκριμένο σε τοπικό επίπεδο.
Να γνωρίζουν δηλαδή τί γίνεται στην Αττική σε σχέση με το δήμο τους.

Για το λόγο αυτόν προτείνουμε:
Να υπάρξει σειρά σεμιναρίων στους τοπικούς δημοσιογράφους έτσι ώστε να αναλάβουν εκείνοι να μεταδώσουν με σωστό τρόπο τα γενικά μηνύματα σε τοπικό επίπεδο.
Να υπάρξει ηλεκτρονική πλατφόρμα δεδομένων με ξεχωριστά στοιχεία για κάθε δήμο.
Να υπάρξει καμπάνια μηνυμάτων που να περιέχουν ξεχωριστά δεδομένα και αναφορές σε κάθε δήμο.
Να οργανωθεί σειρά εκδηλώσεων σε συνεργασία με τα τοπικά ΜΜΕ για την ενημέρωση των πολιτών σε τοπικό επίπεδο.

Ετσι θα μπορέσει πιστεύουμε να διαμορφωθεί μια οικολογική συνείδηση μέσα από το κομμάτι της ευθύνης που αναλογεί στον καθένα, ανάλογο με το τόπο διαμονής και δραστηριοποίησης και ανάλογα με την δραστηριότητά του.

Σε περίπτωση που ασπάζεστε τις απόψεις μας, είμαστε στη διάθεσή σας για συνάντηση και περαιτέρω επεξεργασία της πρότασης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου